Ako zistiť vek domu? Kataster vám napovie, úrad to doplní!

Ako zistiť vek domu? Kataster vám napovie, úrad to doplní!

Poznať vek domu je vhodné z mnohých dôvodov. Či už ste len zvedaví a chcete vedieť, aký starý je dom a kto v ňom býval, poradíme vám, ako zistiť históriu domov. Alebo pokiaľ danú nehnuteľnosť kupujete, nepochybne potrebujete mať jasno v tom, čo od domu a lokality očakávať. Ako zistiť vek domu? Kde zistiť dátum kolaudácie?

Kataster vám napovie…

Aby ste zistili, aký starý je dom, pomôže kataster. Kataster alebo kataster nehnuteľností je verejný zoznam, ktorý obsahuje informácie o nehnuteľnostiach v Českej republike. Táto databáza je verejnosti prístupná bez obmedzení. Kataster nehnuteľností vlastní a spravuje Český úrad zememeračský a katastrálny (ČÚZK). Čo je v katastri nehnuteľností?

jak stary je dum

Kataster nehnuteľností obsahuje dva typy dát – popisné informácie a geodetické informácie. Do Katastra nehnuteľností môžete nahliadnuť osobne na niektoré z katastrálnych úradov alebo katastrálnych pracovísk. Popisné časti chotára sú už digitalizované, geodetické však zatiaľ nie sú. Zistiť popisné informácie ohľadom nehnuteľnosti v SR vám umožní online náhľad do Katastra nehnuteľností.

V prípade zisťovania vysokého množstva informácií nie je potrebné sa registrovať a služba je zadarmo. Pokiaľ však potrebujete kompletný balík dát, budete musieť prihlásiť pomocou takzvaného diaľkového prístupu. K tomuto kroku ČÚZK pristúpilo v roku 2021 po tom, čo ich databázy vyťažovali automatizované roboty a úrad chcel zaistiť väčšiu ochranu súkromia a osobných dát. O diaľkový prístup si treba zažiadať. Prípadne pokiaľ máte Identitu občana, stačí sa prihlásiť cez ňu a môžete si kataster prezerať.

A čo spomínané popisné informácie zahŕňajú a je možné online z katastra zistiť? V prípade, že by ste potrebovali napríklad vedieť, či je u danej nehnuteľnosti v Katastri nehnuteľnosti záložné právo, to bez problémov nájdete. Ide o:

  • údaje o katastrálnom území a geometrické plány,
  • údaje o parcelách,
  • údaje o stavbách a kolaudačné rozhodnutie,
  • údaje o bytoch a nebytových priestoroch,
  • údaje o vlastníkoch a ich vyhlásenia,
  • doberné tituly – dedičské, kúpne alebo darovacie zmluvy,
  • údaje o právnych vzťahoch a skutočnostiach stanovených zákonom ako napríklad vecné bremeno.

Ako zistiť vek domu?

Spoľahlivým zdrojom informácií ohľadom toho, aký starý je dom, je stavebný úrad. Pokiaľ budete mať šťastie a stretnete sa s ochotným úradníkom, môžete s jeho pomocou zapátrať v archívoch a dozvedieť sa napríklad to, aké stavebné úpravy na dome prebiehali. Aj také informácie totiž musí stavebný úrad uchovávať.

V určitých otázkach vám môže pomôcť aj finančný úrad. Finančný úrad poskytuje online na svojich webových stránkach informácie o tom, kedy presne bol dom postavený a ako starý je dom. Finančný úrad totiž spravuje tzv. majetkové profily.

Ako zistiť históriu domu?

Zaujem vás, ako zistiť vek domu a kto všetko v ňom pred vami a celkovo historicky býval? Budete na to potrebovať dôkladnejší a časovo náročnejší prieskum. Niečo vám môžu samozrejme prezradiť pôvodní majitelia a susedia, to je tá jednoduchšia časť.

Pokiaľ vám ani pamätníci nepomôžu zistiť, aký starý je dom, budete musieť sami zapátrať. Prvým z miest, kam stavitelia ukladali správu o dobe vzniku stavania, je priestor pod podlahou obytnej miestnosti. Kto opravoval, alebo zaobstaral novú podlahu, objavil možno v rohu izbičky veľký placatý kameň. Ak sa pozrel pod neho, možno našiel schránku alebo malú doštičku so spomínanými údajmi.

Druhé miesto, ktoré odhalí vek domov, je vidieť na prvý pohľad. Jedná sa o záklopovú dosku uzatvárajúcu zospodu polkužeľový alebo ihlancovitý prístrešok v hornej časti štítu. Záklopová doska bola vždy priestorom pre nápisy a letopočty. Tieto takzvané kabrince sa však objavujú len zriedka a hlavne pri väčších stavbách bohatších hospodárov.

Najspoľahlivejší spôsob, ako zistiť dátum stavby, je cesta po úradoch. Na katastrálnom úrade môže človek nahliadnuť do pozemkových kníh. Tam by mal byť zanesený aj vek stavby, ale vždy to tak nie je. Kto dátum stavby v knihách nenájde, bude sa musieť ponoriť hlbšie do archívov. Dôležité je pozrieť sa, či v obci neboli zmenené popisné čísla. Mohlo by sa totiž stať, že človek síce zistí vek domu, ale cudzieho.stary_dum

Ďalším krokom je návšteva okresného archívu. Po predchádzajúcej objednávke dostanete do ruky materiál, z ktorého sa vytvárali štátne pozemkové knihy. Ide o výťahy z pozemkových kníh vrchnosti a nové merania statnej komisie. Nie sú však písané len česky, ale aj nemecky a latinsky.

Vrchnostenské pozemkové knihy sú uložené v štátnych oblastných archívoch. Napríklad pre stredočeský kraj je umiestnený v Prahe, severočeský je v Litoměřiciach. Na Morave to sú Moravský krajinský archív v Brne pre juhomoravský kraj a Sliezsky archív v Opave pre severomoravský.

V katalógu vrchnostenských kníh daného panstva možno nájsť tú pravú len pokiaľ neutrpela vážnu ujmu požiarom, neodborným zaobchádzaním, alebo nebola úplne zlikvidovaná. Ak sa zachovala, môžete tu nájsť prvú písomnú zmienku o domov a zistiť, aký starý je dom. Pisár vtedy zapísal rok, deň a mesiac stavby a tiež majiteľa. Ak vás zaujme, že rovnaký rok aj deň je uvedený u viacerých chalúp, znamená to, že nezapisoval každú presne v čase jej dokončenia, ale vždy niekoľko budov postavených v určitom období súčasne.

Kde zistiť dátum kolaudácie?

Dátum kolaudácie domu zistíte z katastra nehnuteľností. Okrem údajov o parcelách, stavbách, katastrálnom území obsahuje aj údaje o kolaudačných rozhodnutiach, kde je uvedený aj dátum kolaudácie.