Výhrevnosť paliva: Ktoré palivo má najväčšiu výhrevnosť?

Výhrevnosť paliva: Ktoré palivo má najväčšiu výhrevnosť?

Vysoká výhrevnosť palív predlžuje dobu, počas ktorej sa nemusíte starať o kotol či kachle. Ktoré palivá vám zabezpečia teplý domov s minimálnou námahou? A ktoré sú finančne najvýhodnejšie? Prinášame porovnanie najčastejšie používaných palív na domáce kúrenie a praktické tipy na ich využitie.

Čo určuje výhrevnosť?

Výhrevnosť paliva ukazuje, koľko tepla sa uvoľní úplným spálením jednej jednotky paliva (zvyčajne 1 kg alebo m3). V praxi vám informácia o výhrevnosti pomôže odhadnúť, koľko paliva budete potrebovať na vykurovanie domácnosti.

Na konečnú efektivitu však nemá vplyv iba typ paliva, ale aj jeho kvalita, pôvod a vlhkosť. Napríklad pri dreve je dôležité, aby bolo dobre vysušené, pretože čerstvé drevo obsahuje až 50 % vody, čo výrazne znižuje jeho výhrevnosť a zvyšuje jeho spotrebu.

Ako sa počíta výhrevnosť?

Jednotky výhrevnosti sú dôležité na porovnanie efektivity rôznych palív. Výhrevnosť paliva sa uvádza v rôznych jednotkách, ale na jednoduché porovnanie sa najčastejšie udáva v kWh/kg.

Fungovanie tejto jednotky si môžeme predstaviť na príklade: ak má palivo výhrevnosť 10 kWh/kg, znamená to, že spálením 1 kg takého paliva získate výkon 10 kW, ak 2 kg, tak získate výkon 20 kW a tak ďalej. Čím vyššie je číslo, tým viac tepla získate pri menšej spotrebe paliva.

Typy palív

„Palivo“ je všeobecné označenie pre chemické látky, ktoré majú schopnosť za vhodných podmienok začať a udržať chemickú reakciu spaľovania. Existuje mnoho druhov palív, vrátane špecifických skupín ako sú pohonné hmoty alebo výbušniny. V základe sa však palivá delia najmä podľa skupenstva – na plynné, kvapalné a pevné.

Skupenstvo Príklady palív
Plynné palivá vodík, zemný plyn, svietiplyn, koksárenský plyn, LPG
Kvapalné palivá benzín, motorová nafta, petrolej, alkohol
Pevné palivá čierne a hnedé uhlie, koks, pelety, drevo

Ktoré z palív má najväčšiu výhrevnosť?

Na vykurovanie domácnosti sú relevantné dve skupiny palív: plynné a tuhé, pričom medzi tuhé palivá patrí najmä drevo a uhlie. Zatiaľ čo kúrenie uhlím je na ústupe kvôli vysokej produkcii emisií a rastúcim cenám, drevo sa vďaka svojej dostupnosti a ekologickému profilu stáva stále populárnejšou voľbou.

V súčasnosti je tradičné kúrenie drevom najlacnejšou možnosťou vykurovania.
Plyn má v porovnaní s tuhými palivami vyššiu energetickú hodnotu. To znamená, že pri spaľovaní uvoľní väčšie množstvo energie, takže ho spotrebujete menej.

Vysoká výhrevnosť plynu umožňuje rýchle a ekologické spaľovanie, pri ktorom sa do ovzdušia dostane len minimum škodlivých splodín. Plynové kotly sú navyše najjednoduchšie na obsluhu a umožňujú pohodlnú reguláciu teploty, preto sú aj napriek vyšším nákladom najpopulárnejšou voľbou.

Výhrevnosť palivového dreva

Pri dreve je základným parametrom jeho vlhkosť – čím je drevo suchšie, tým vyššiu má výhrevnosť. Správne uskladnené drevo príde za rok o asi 20 % svojej vlhkosti, preto sa odporúča nechať palivové drevo preschnúť aspoň dva roky.

Tým sa nielen zvyšuje jeho výhrevnosť, ale tiež znižujete škodlivý vplyv dreva na váš kotol. U rôznych drevín je výhrevnosť z 1 kg približne rovnaká, rozdiel je však v objeme spaľovaného dreva. Prinášame vám preto porovnanie jednotlivých druhov palivového dreva:

  • Smrek

Smrek má dobrú výhrevnosť, dosahujúcu až 4,4 kWh/​kg. Výhodou je pomerne krátka doba sušenia, asi jeden rok, navyše sa z neho dobre vyrábajú triesky na podpaľ. Smrekové drevo kvôli vysokému obsahu živice veľa praská.

  • Borovica

Borovica nepatrí medzi dreviny vhodné na kúrenie. Hoci dobre horí, pri jej spaľovaní vzniká veľké množstvo mastných sadzí, ktoré zanášajú kotol či komín. Výhrevnosť borovice je porovnateľná so smrekom, dosahuje hodnotu 4,4 kWh/kg, a podobná je aj doba sušenia, ktorá sa pohybuje okolo jedného roka.

  • Smrekovec

Smrekovec je krehké drevo s vysokou výhrevnosťou 4,4 kWh/kg. Oproti smreku uvoľňuje o trochu viac sadzí. Smrekovcové drevo nechajte sušiť na dobre vetranom mieste po dobu asi jedného roka.

  • Dub

Dub ponúka výhrevnosť 4,2 kWh/kg a dlhú dobu horenia. Oproti smrekovému drevu má síce nižšiu výhrevnosť, zato vyššiu hustotu. To znamená, že pri kúrení smrekom dosiahnete menej tepla, než keby bol kotol naplnený dubovým drevom. Dub schne viac než dva roky.

  • Breza

Breza poskytuje vysokú výhrevnosť, až 4,3 kWh/kg. Brezové drevo schne asi jeden rok, ale kôra horí aj mokrá. Drevo z brezy nepraská, ale je dosť náchylné na hnilobu a vlhnutie.

  • Buk

Buk má vynikajúcu výhrevnosť 4,2 kWh/kg a dlhú dobu horenia. Bukové drevo je ideálne na kúrenie v krbe. Na rozdiel od smrekového dreva nepraská, pri horení vytvára menej sadzí. Buchom trvá viac než dva roky, než úplne preschne.

Výhrevnosť uhlia

Hlavným dôvodom na používanie uhlia je jeho vysoká výhrevnosť a priaznivá obstarávacia cena, ktorá však postupne rastie. Hoci uhlie nie je taká rôznorodá kategória ako biomasa, ani výhrevnosť uhlia nie je vždy rovnaká. Líši sa najmä podľa oblasti, kde sa ťaží.

Zásadný rozdiel je tiež medzi čiernym uhlím, ktoré dosahuje výhrevnosť 5,83 až 8,61 kWh/kg, a hnedým uhlím, ktorého výhrevnosť sa pohybuje medzi 2,78 a 5,28 kWh/kg.

paliva

Zdroje: Estav.cz, OPOP.cz, Ušetřeno.cz