Ako spoznať eternit s azbestom a ako eternit zlikvidovať?

Ako spoznať eternit s azbestom a ako eternit zlikvidovať?

Eternit bol dlho veľmi obľúbeným stavebným materiálom. Kvôli zdravotným rizikám spôsobeným obsahom azbestu sa už nepoužíva. Na starších budovách však stále nájdeme eternitové krytiny. Ako zistiť, či máte v dome azbestocementové prvky? Ako ich bezpečne zlikvidovať a kam odviezť eternit?“

Eternit alebo Prekliate dedičstvo minulosti

Azbestocementové materiály, všeobecne známe ako eternit, boli až do 90. rokov 20. storočia hojne využívané v stavebníctve. Azbest, ktorý sa pridával do cementu, v nich slúžil ako spojivo.

Najčastejšie sa eternit využíval ako strešná krytina, ale s azbestocementom sa možno stretnúť aj v izoláciách, obkladoch, podhľadoch alebo potrubí. Niekedy sa nanášal formou nástreku ako elektroizolácia. Výrobcovia eternitu zdôrazňovali jeho požiarnu bezpečnosť a dlhú životnosť, čo inšpirovalo aj jeho názov, odvodený z latinského slova „aeternus“ – večný.

Kedy je azbest nebezpečný

Nebezpečenstvo azbestu spočíva v jeho jemných vláknach, ktoré sa z neho uvoľňujú pri mechanickom poškodení. Tieto vlákna sú silne karcinogénne a do ovzdušia sa môžu dostať pri rozbití, rezaní, brúsení alebo vŕtaní do azbestu. Azbestové vlákna sú rôzne veľké, pričom niektoré sú také malé, že ich nevidíme voľným okom. Práve ich vdýchnutie predstavuje hlavné riziko.

Tieto miniatúrne vlákna sa usadzujú v pľúcach, odkiaľ ich telo nedokáže odstrániť. To môže viesť k dychovým problémom, zjazveniu pľúc a časom aj k rakovine pľúc či iných orgánov. Zdravotné komplikácie spojené s azbestom sa väčšinou prejavia až po dlhodobom a opakovanom vystavení tomuto materiálu.

ako zlikvidovať eternit

Od kedy sa vyrába eternit bez azbestu?

Eternit, ktorý bol prvýkrát vynájdený v roku 1901, sa po mnoho rokov používal v rade stavebných projektov po celom svete. Kvôli vážnym zdravotným rizikám spojeným s azbestom však došlo k postupnému zákazu používania jeho pôvodnej verzie.

Hoci na starších budovách môžeme na azbestocement stále naraziť, v stavebníctve sa nepoužíva už štvrť storočia. K jeho vymiznutiu prispela aj európska legislatíva, ktorá zaviedla politiku nulovej tolerancie voči azbestu. Na Slovensku bol eternit s azbestom zakázaný v roku 1999 a nahradili ho bezpečnejšie vláknité materiály.

Ako spoznať eternit s azbestom?

Pre bežného človeka je takmer nemožné rozlíšiť, či materiál obsahuje azbest. Na trhu existovalo mnoho rôznych výrobkov a systémov s azbestom, ktoré sa vyrábali v rôznych formách a pod rôznymi názvami. Často sú navyše skryté pod inými materiálmi alebo povrchovou úpravou. Preto je vhodné obrátiť sa pri zisťovaní prítomnosti azbestu na odborníkov z inšpekčných orgánov či akreditovaných laboratórií.

Ani odborník však nepozná prítomnosť azbestu na prvý pohľad, a preto je nevyhnutné preštudovať stavebnú a technickú dokumentáciu, vykonať dôkladnú vizuálnu prehliadku celého objektu a odobrať vzorky podozrivých materiálov. Tieto vzorky sa následne analyzujú v akreditovanom laboratóriu, aby sa potvrdila alebo vyvrátila prítomnosť azbestových vlákien.

od kedy sa vyrába eternit bez azbestu

Čo so starým eternitom?

Ak plánujete odstránenie eternitovej krytiny, máte podľa § 247 nového stavebného zákona povinnosť túto skutočnosť oznámiť stavebnému úradu. Správne by sa o odstránenie eternitovej strechy mala postarať firma špecializovaná na prácu s azbestom, ktorá má potrebné znalosti a vybavenie na bezpečné odstránenie krytiny.

Tým sa zabráni zamoreniu okolia azbestovými vláknami. Špecializované firmy zaobchádzajú s eternitovou krytinou obzvlášť opatrne a po aplikácii zapuzdrovacieho postreku ju buď znesú ručne alebo stavebným výťahom.

Bezpečnosť na prvom mieste

Ak sa do likvidácie azbestocementu pustíte na vlastnú päsť, nielen kvôli vám, ale aj kvôli vašim blízkym je nutné byť extrémne opatrný. Azbestový prach a vlákna môžete na topánkach alebo oblečení ľahko priniesť domov, a tak azbestovým vláknam vystaviť aj ďalších členov domácnosti. Pri manipulácii s azbestom sa chráňte jednorazovým ochranným oblekom, rukavicami, respirátorom FFP3, ochrannými okuliarmi a čižmami.

Kým máte na sebe ochranný jednorazový oblek, nechoďte dovnútra. Máte na sebe prach a azbestové vlákna. Po práci najprv umyte ochranné okuliare a topánky vlhkou handričkou, a tú potom spoločne s rukavicami vyhoďte do vreca. Potom sa opatrne vyzlečte z ochranného obleku tak, aby zostal naruby, a tiež ho vyhoďte. Až potom si zložte a vyhoďte respirátor.

Ako zlikvidovať eternit?

Pri likvidácii eternitu s azbestom platia tri základné pravidlá:

Odporúčame
navlhčiť, nepoškodiť a nenosiť si azbest domov.

Celý proces začnite navlhčením eternitových dosiek vodou, čo pomôže znížiť prašnosť a šírenie azbestových vlákien. Snažte sa materiál dostať zo strechy neporušený, pozor si dajte najmä pri drobivých materiáloch.

Pripravte si dostatok plastových vriec na odpad, do ktorých eternit aj ďalšie nebezpečné odpady (rukavice, oblečenie) uložíte. Celé vrecia ešte zabaľte do ďalšieho nepriedušného vreca, aby sa zabránilo úniku prachu.

Kde likvidovať eternit?

Materiály obsahujúce azbest sú klasifikované ako nebezpečný odpad, a preto je zakázané ich miešať s iným stavebným odpadom. Neporušené vrecia s eternitom je potrebné označiť nápisom, že obsahujú azbest, a odviezť ich na skládku, ktorá má povolenie na ukladanie nebezpečných materiálov.

Každý musí zabezpečiť, aby pri nakladaní s odpadom obsahujúcim azbest neboli z odpadu do ovzdušia uvoľňované azbestové vlákna. Za neodborné a nebezpečné nakladanie s výrobkami obsahujúcimi azbest môžete byť sankcionovaní.

Koľko sa platí za likvidáciu eternitu?

Samotná likvidácia eternitu, respektíve jeho uloženie na skládke, vyjde zhruba na 250 – 290 € za tonu. Metr štvorcový eternitu váži 15–20 kg, cena za likvidáciu 1 m² strešnej krytiny sa teda pohybuje od 4 do 4,50 €.

jak poznat eternit s azbestem

Čo nikdy nerobiť

Azbestové vlákna sa nesnažte spáliť; sú žiaruvzdorné, takže tým iba rozptýlite vlákna do priestoru. Nespalte ani ochranný oblek, ani úklidové handričky, ktoré ste používali na utieranie prachu, a jednoducho nič, na čom by mohli ulpieť azbestové vlákna. Nikdy azbestové materiály neorezávajte pílov, nebrúste ich ani zbytočne nerozbíjajte.

Pri úklide sa vyhnite používaniu bežného vysávača. Jeho filtre totiž nie sú schopné zachytiť azbestové vlákna a iba by ste ich rozvírili do vzduchu. Časť vlákien by navyše mohla vo vysávači ostať a pri jeho ďalšom použití v inom prostredí by ho mohla kontaminovať. Dodržiavaním týchto zásad chránite pred rizikami spojenými s azbestom nielen seba, ale aj ostatné osoby vo vašom okolí.

Doporučujeme
Súvisiace články: vysávač Migo,stavebný BIM systém

Zdroje: AzbestBezpecne.cz, Ekolist.cz, ChytréBydlení.cz, TVstav.cz